Stiu ca fiecare mamica face pana la urma cum o taie capul, si cum crede ea de cuviinta. Dar inainte de asta, e bine sa se informeze cat mai mult si din surse cat mai diverse. Eu nu am inceput demult sa-i introduc fetitei alimente solide, sunt inca la stadiul de informare. Azi am descoperit ceva interesant pe internet, iar maine voi merge la un curs. Va tin la curent cu ce aflu acolo! Dar deocamdata, vedeti mai jos ce am aflat:
5 mituri despre alimentatia bebelusului!
Mitul nr. 1: Cerealele de orez trebuie sa fie primul aliment solid al copilului
Nu neaparat.
Desi cerealele de orez sunt recomandate de obicei ca prim aliment ideal la inceperea diversificarii, deoarece au un potential alergic scazut si reprezinta o sursa buna de fier, este bine sa-i oferiti mai intai alte alimente.
Nu trebuie neaparat sa-i dati bebelusului cereale, apoi legume, fructe, iar carnea la sfarsit, spune Nancy Krebs, medic, profesor de pediatrie la Universitatea Medicala din Colorado, Denver, SUA. De fapt, cele mai recente studii arata ca ar trebui sa aveti in vedere carnea pentru inceperea diversificarii. Este o sursa deosebit de bogata de fier si zinc, pe care laptele de mama nu le contine in cantitati suficiente, iar rezervele organismului bebelusului devin prea scazute dupa 6 luni.
Mitul nr. 2: Laptele praf (formula) de soia este la fel de bun pentru bebelus ca si formula pe baza de lapte de vaca.Neadevarat!
Formula din lapte de vaca este cea mai buna alternativa la laptele de mama deoarece proteinele laptelui de vaca sunt mai asemanatoare cu laptele de mama.Proteinele din soia sunt complet diferite de proteinele animale, iar bebelusii cresc cu proteine animale, spune Frank Greer, medic, presedinte al comitetului de nutritie al Academiei Americane de Pediatrie. Formula din soia este sigura, dar de obicei nu este necesara. De exemplu, parintii adesea trec copiii care au gaze si se baloneaza pe formula de soia sperand ca o vor tolera mai bine, dar soia nu este mai usor de digerat decat laptele de vaca. In cazul bebelusilor care au o alergie confirmata la laptele de vaca, soia este o alternativa, insa o alegere mai buna este formula hidrolizata, in care proteinele din laptele de vaca au fost descompuse astfel incat sa nu provoace o reactie adversa a bebelusului. Formula pe baza de soia este in general recomandata numai bebelusilor sanatosi, nascuti la termen, care au fost crescuti ca vegani (persoane care nu consuma deloc produse animale – lactate, oua, carne – nici nu folosesc haine din piei sau blanuri de animale) si nu au fost alaptati, precum si bebelusilor care au galactozemie, o boala metabolica din cauza careia organismul nu poate digera un zahar din laptele de vaca.
Mitul nr. 3: Formulele de lapte bogate in fier cauzeaza constipatieFals!
Formulele de lapte pentru bebelusi contin atat de mult fier deoarece acesta nu este bine absorbit. Cantitatea de fier pe care o iau bebelusii este insuficienta pentru a cauza constipatie – si este foarte necesara, deoarece fierul este crucial pentru dezvoltarea fizica si mentala a bebelusului. De fapt, unele companii producatoare de formule de lapte pentru bebelusi au incetat de curand producerea formulelor cu continut redus de fier.
Mitul nr. 4: Diversificarea timpurie va face copiii sa doarma noapteaPutin probabil.
In ciuda lucrurilor pe care poate le-ati auzit de la altii, nou-nascutii nu se trezesc in timpul noptii deoarece le este foame; se trezesc pentru ca din punctul de vedere al dezvoltarii lor nu sunt pregatiti sa doarma reprize mai indelungate de timp.Pe la patru luni, cei mai multi bebelusi sunt capabili sa doarma cinci-sase ore sau mai mult. In parte, asta se datoreaza maturizarii sistemului nervos central. Experienta a dovedit cercetatorilor ca, pe masura ce bebelusii se fac mai mari, dorm mai mult – iar nou-nascutii mai mari adesea ajung si ei mai repede sa doarma toata noaptea. Greutatea si dimensiunea bebelusului pot fi si ele un factor. Unul dintre motive poate fi faptul ca bebelusii mai mici trebuie sa manance mai des pentru a recupera din punctul de vedere al cresterii in greutate.In concluzie, nu va grabiti cu alimentele solide. Expertii recomanda sa asteptati cel putin pana la 4 luni, ideal pana la 6 luni. Si nu va lasati tentati sa-i adaugati cereale de orez in biberonul de noapte. Asta va reprezenta un aport inutil de calorii, ceea ce creste riscul de obezitate – fara sa ajute bebelusul sa doarma noaptea mai mult.
Mitul nr. 5: Dupa ce incepeti diversificarea (introducerea alimentelor solide), bebelusul nu va mai avea nevoie de mult lapte, de la san sau formula.Fals.
Cand bebelusii incep sa manance alimente solide, in general nu-si iau din ele destule calorii si nutrienti pentru a inlocui laptele de orice tip pe care obisnuiesc sa-l bea. Laptele mamei sau laptele formula trebuie sa fie in continuare sursa de hrana cea mai importanta pana la un an. Desi bebelusul dumneavoastra mananca mai multe solide, tot va avea nevoie de cel putin 600 ml de lapte (de mama sau formula) zilnic pana la prima aniversare. Daca nu primeste destul lapte, oferiti-i mai intai sanul sau biberonul la ora mesei, cand ii este mai foame. Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).
"Hainute ieftine pentru copii, mai mari, mai mici, hainute ieftine pentru bebelusi, rochitele, salopete, marci renumite la preturi accesibile, experiente personale si sfaturi pentru mamici, lucruri frumoase pentru botez, pentru mamici si pentru burtici."
Hainute ieftine, noi second hand pentru copilul tau! La noi gasesti hainute pentru copiii folosite, dar in stare buna; poti face schimb daca ai hainute care iau ramas mici copilasului tau astfel mentii garderoba copilului mereu noua! Nu ezita, toti cei care au comandat de la noi pot confirma, hainutele expuse sunt de o calitate extraoridanra!